μια ανθολογία των ποιημάτων του Τόλη Νικηφόρου με εικόνες της Τζούλιας Φορτούνη

αn anthology of Tolis Nikiforou's poems with pictures by Julia Fortouni.

με λάμψεις κίτρινες φωτίζει

με λάμψεις κίτρινες φωτίζει
τον κόσμο της η επουράνια τίγρη
φωτίζει τα παιδιά κάτω απ' το γκρίζο ατσάλι
ή μέσα στα χαλάσματα
πέρα απ' τις άκρες των ματιών μας
πιο σιωπηλά απ' την έρημο
πιο άδεια από τον ουρανό

φωτίζει λέξεις κίτρινες
λέξεις σε αποφάσεις, διακηρύξεις
ωραίες λέξεις σε ποιήματα

με λάμψεις κίτρινες φωτίζει
τον κόσμο της η επουράνια τίγρη
άδικο, άτιμο, ανελέητο
ένα κόσμο δίκαια καταδικασμένο

15 σχόλια:

Roadartist είπε...

Κόσμος δίκαια καταδικασμένος...

..δυστυχώς..

Poet είπε...

Καλωσόρισες, Roadartist. Μου άρεσαν πολύ αυτά που διάβασα και είδα στο προφίλ σου και στα ιστολόγιά σου. Συναντιόμαστε λοιπόν καθυστερημένα και σ' ένα κόσμο δίκαια καταδικασμένο... δυστυχώς.

IZA είπε...

Δυστυχώς δε φταίει καμιά επουράνια τίγρη, παρά μόνο τα επίγεια θηρία. Καλό Σ/Κ.

Poet είπε...

Αν έχεις όμως την καλοσύνη, Μαρία μου, ας μην διαγράψουμε με δυο λέξεις την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, την υπαρξιακή ποίηση, το θέατρο του παραλόγου και, μαζί τους, τη μισή τέχνη και φιλοσοφία.

Ναι, η αφορμή και γι' αυτό το ποίημα είναι τα επίγεια θηρία, η αφορμή όμως μόνον. Ποιος φταίει για τον κόσμο αυτό του φόνου; Ποιος για τη μοναξιά, τον πόνο και τον θάνατο, για όλα τα δεινά του ανθρώπου και κάθε ζωντανού πλάσματος από την αρχή του κόσμου;

Δικός μου προορισμός είναι να ρωτάω κι ας μην παίρνω καμία απάντηση. Να ρωτάω ως το τέλος της μάταιας ύπαρξής μου.

Καλό Σαββατοκύριακο.

IZA είπε...

Μακριά από εμένα, Τόλη μου η πρόθεση να διαγράψω ότιδήποτε έχει σχέση με τις υπαρξιακές ή και μεταφυσικές αναζητήσεις του ανθρώπου από αρχής δημιουργίας κόσμου. Τη θεωρώ υγιή αυτή την αναζήτηση και πιστεύω ότι εχει προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Αυτό που δεν ανέχομαι όμως πια είναι μια μοιρολατρεία και πίστη στο κισμέτ του στυλ ήταν θέλημα Θεού (βλέπε Μπους) για τους πολέμους, τις σφαγές και την εκμετάλλευση. Για όλα αυτά φταίει μόνο η άπληστη σκοτεινή πλευρά του θηρίου που λέγεται άνθρωπος. Συγγνωμη αν σε στεναχώρησα, αλλά μ' αρέσει να λέω πάντα αυτό που πιστεύω. Την καλησπέρα μου.

Poet είπε...

Μου δίνεις τώρα την ευκαιρία να πω, Μαρία μου, ότι αυτό το ποίημα αναφέρεται, όπως είναι εμφανές, στα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα, η δυστυχία και ο θάνατος των οποίων ήταν σε μεγάλο βαθμό έργο του Μπους και της συμμορίας του.

Έχω γράψει μερικές δεκάδες ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα με πολύ συγκεκριμένες αναφορές «στην άπληστη σκοτεινή πλευρά του θηρίου που ονομάζεται άνθρωπος» αλλά και με καταγγελίες για το δολοφονικό έργο της κάθε μορφής εξουσίας. Εκτός αυτού, είμαι πολιτικά στρατευμένος από τα νεανικά μου χρόνια. Ποια μοιρολατρεία λοιπόν μπορεί να υπάρχει στα οδοφράγματα;

Από την άλλη, διατηρώ το δικαίωμα να αναζητώ μιαν απάντηση για την κατάσταση του ανθρώπου από την εποχή του homo erectus. Την κατάσταση που ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να αλλάξει.

Εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν το σθένος να λένε πάντα αυτό που πιστεύουν. Αυτό έκανα και κάνω κι εγώ, όσο ακριβά κι αν το έχω πληρώσει.

Καμία παρεξήγηση λοιπόν πλέον. Η διατύπωσή σου με καλύπτει απόλυτα
και χαίρομαι όπως πάντα για τη φιλία μας.

Καλό βράδυ.

IZA είπε...

Φίλε Τόλη
δεν αμφέβαλλα στιγμή για την ευαισθησία σου απέναντιστην αδικία και την καταπίεση από κάθε μορφής εξουσία. `Αλλωστε απ' όσα έχω διαβάσει, έχω εκτιμήσει τη στάση σου απέναντι στη ζωή κι έχω θαυμάσει τους αγώνες σου. Θα ήθελα όμως να σου επισημάνω κάτι. `Οταν ένας ποιητής γράφει ένα ποίημα και μάλιστα μ' έντονα συμβολικά στοιχεία όπως αυτό, βιώνει μια πολύ προσωπική ψυχική κατάσταση. `Ενας αναγνώστης μπορεί τη στιγμή που το διαβάζει να βιώνει μια τελείως διαφορετική. Αλλιώς ηχούν οι λέξεις μέσα στον καθένα μας. Ο εαυτός μου επαναστάτησε στη φράση "δίκαια καταδικασμένος". Σκέφτηκα ότι εκτός απ' το κακό σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχουν και πολλά καλά για τα οποία αξίζει να σωθεί.
Αν ήμασταν κοντά πιστεύω θ' ανοίγαμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί αυτό το ποίημα με προβλημάτισε αρκετά `Αλλωστε αυτός δεν είναι ένας από τους στόχους της ποίησης;
Με εκτίμηση
Μαρία
Υ.Γ. Αν μπορείς πέρνας καμιά βόλτα απ' το ιστολόγιό μου, ίσως με γνωρίσεις καλύτερα.

Poet είπε...

Μαρία μου, έτσι είναι όπως τα λες. Με τη διαφορά ότι ένας ποιητής μπορεί σε ένα ποίημα να εξυμνεί τον έρωτα, τη χαρά της ζωής και τα θαύματα του κόσμου και σ' ένα άλλο να εκφράζεται με δικαιολογημένη οργή για όσα βλέπει να συμβαίνουν τριγύρω του. Τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο και μονοδιάστατο και οι ψυχικές μεταπτώσεις, πολλές φορές ακραίες, είναι συχνές σε κάθε ευαίσθητο και δημιουργικό άνθρωπο. Σε μένα μάλιστα είναι ακόμη πιο έντονες.

Έτσι λοιπόν, κάποιος άλλος μπορεί να μην διακρίνει την αθωότητα και την ομορφιά που εγώ περιγράφω ή να μη συμφωνεί με την ιδεολογία μου, σε καμία όμως περίπτωση δεν δέχομαι ότι μπορεί να με ειρωνευτεί ή να με νουθετήσει.

Από κει και πέρα, έχεις δίκιο ότι η ψυχρή γραφή των σχολίων μπορεί να παρερμηνευτεί. Είναι όμως απόλυτα σαφές ότι κι εγώ σε συμπαθώ και σε εκτιμώ, μεταξύ των άλλων όλο αυτόν τον καιρό, και από τον νηφάλιο τρόπο με τον οποίο απάντησα στο αρχικό σου σχόλιο.
Ακόμη, το ιστολόγιό σου είναι ένα από τα αγαπημένα μου, έστω κι αν δεν έχω πάντοτε τον χρόνο να το επισκέπτομαι.

Περιμένω να μας δοθεί κάποτε η ευκαιρία γι' αυτή τη μεγάλη συζήτηση. Ο Νίκος και η Τζούλια προγραμματίζουν μιαν επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του νέου χρόνου. Θα ήταν μεγάλη χαρά για μένα (και για τον Ντίνο είμαι βέβαιος) αν μπορούσατε κι εσύ με τον άντρα σου να κάνετε κάτι ανάλογο για να γνωριστούμε από κοντά.

Καλό βράδυ.
Με την αγάπη μου
Τόλης

55fm είπε...

Άναψε κουβεντούλα και δεν έχω πάρει χαμπάρι...
Φιλαράκια μου γλυκά, πρέπει να τα πούμε από κοντά...
Δεν πάει άλλο, μαζεύτηκαν πολλά θέματα!
Ήδη σχεδιάζεται ταξίδι για Θεσσαλονίκη.
Που ξέρεις...μετά από αυτή τη συνάντηση, ο κόσμος μπορεί να φαντάζει ομορφότερος!
Το ποίημα δυνατό...δικαίως βάζει προβληματισμούς και αναζητήσεις...
Σας γλυκοφιλώ!

το πετάλι είπε...

για τα δεινά του

"δίκαια καταδικασμένου κόσμου μας"
(εξαιρετικός στίχος)

ποιος φταίει;

υπαρξιακά ζητήματα τα οποία
ίσως...λύσουμε
όταν αφήσουμε
τις "επίγειες ύαινες"
και πάμε να κάνουμε παρέα
στην "επουράνια τίγρη"

(ίσως τώρα που μπήκε στην κουβέντα η "Ουράνια"
Όλγα
να λυθούν οι απορίες μας...)

...πάντως
την κατολίσθηση στα Τέμπη
σίγουρα κάποιος
διαβολικός "επουράνιος μαύρος πάνθηρας"
προκάλεσε

για να δυσκολέψει τη
μαγική "επίγεια συνάντηση"

φιλιά στην όμορφη παρέα!!!

Poet είπε...

Δεν πάει άλλο, ήρθε η στιγμή να αποκαλύψω το καταχθόνιο σχέδιό μας. Εξ άλλου, εκεί ψηλά που βρίσκεσαι, Ουρανία μου, τα βλέπεις όλα και είναι δύσκολο να κρυφτούμε από σένα.

Λοιπόν, η Μαρία κι εγώ σκεφτήκαμε να βρούμε ένα τρόπο για να προκαλέσουμε την, από μακρού αναμενόμενη, επίσκεψη όλων σας στη Θεσσαλονίκη. Και τι καλύτερο από ένα φλέγον θέμα που δεν μπορεί λυθεί εκ του μακρόθεν; Ανάρτησα λοιπόν το επίμαχο ποίημα, εκείνη το σχολίασε, εγώ απάντησα κι εκείνη ανταπάντησε, τα είδε όλα αυτά το ουράνιο πλάσμα και ... ω, του θαύματος, απόψε στο Γκάζι γίνονται τα τελικά σχέδια για το ταξίδι στην πόλη των φαντασμάτων.

ΥΓ. Όπως καταλαβαίνεις, και ο
Ντίνος δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. Ο λόγος που παίρνει μέρος στην έκθεση είναι για να προκαλέσει τη συνάντησή σας και το προσεχές ταξίδι σας.

ΥΓ 2. Ασφαλώς ο κόσμος θα φαντάζει ομορφότερος. Ήδη ο Αίολος έδιωξε τα σύννεφα και ο Ήλιος εκφράζει την ευαρέσκειά του με μια λαμπρή λιακάδα.

55fm είπε...

Νίκο μου,
κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι και ήταν ημέρα Σάββατο...
Αλλά εμείς δεν χαμπαριάζουμε...υπάρχουν και άλλα μεταφορικά μέσα!
Είμαι σε φόρμα και μπορώ να λύσω όποια απορία επίγεια υπάρχει...
Εμείς εδώ,στον ουρανό αυτές τις άγιες μέρες τα βρίσκουμε μεταξύ μας!

Poet είπε...

Καλημέρα, Νίκο.

Φίλος μου εδαφομηχανικός, που έχει ειδικά μελετήσει το πρανές στα Τέμπη, μας είπε χτες στον καφενέ του Πανοράματος ότι μια πλήρης μελέτη χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Η πρακτική λύση λοιπόν είναι να μπει ένα δίχτυ για να συγκρατεί βράχια και χώματα. Ασφάλεια όμως 100% δεν θα υπάρχει.
Όπως και σε άλλους δρόμους της χώρας.

Poet είπε...

Άνοιγε, Ουρανία, με τα ωραία σου!!

55fm είπε...

Τόλη μου,έχω αδυναμία στα κοφτερά μυαλά...
Μόνο με αυτά και με οδηγό τα καταχθόνια σχέδια τους, μπορεί να δούμε άσπρη μέρα!
Η συνομοσία των τριών,έφερε ηλιόλουστο αποτέλεσμα !
Σε ματαφιλώ!